Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Ośrodek Pomocy Społecznej w Dorohusku

Program operacyjny "Pomoc żywnościowa 2014-2020"

 

POLSKI KOMITET POMOCY SPOŁECZNEJ

ZARZĄD OKRĘGOWY W LUBLINIE UCZESTNICZY W PROGRAMIE

POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 (FEAD) – PODPROGRAM 2019

 

Pomocą żywnościową w ramach programu mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej (Dz.U z 2017 r. poz 1769, z późn zm) i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej i wynoszą:

 

1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej

1056 zł dla jednego członka rodziny

 

Podane kwoty są maksymalne, a ich przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy w postaci paczki żywnościowej lub gotowego posiłku. Od tej zasady nie ma żadnych odstępstw.

Każda osoba, która spełnia kryterium dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej i działań towarzyszących musi przedłożyć skierowanie z Miejskiego lub Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej (załącznik nr 5 do wytycznych MRPiPS).

 

  • OPR i OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych.
  • OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracują z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
  • OPS-y będą wydawać osobom skierowania do otrzymania Pomocy żywnościowej lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorów końcowych.
  • OPS-y będą wydawać osobom skierowania do otrzymania Pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób. Przy dokonywaniu kwalifikacji OPS-y powinny brać pod uwagę fakt korzystania z form Pomocy finansowej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania :Pomoc państwa w zakresie dożywiania: na lata 2014-2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter Pomocy z POPŹ. Ponadto powinny rozpowszechniać informacje o realizacji POPŹ i wskazywać najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych. Załącznik nr 5 do wytycznych stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania Pomocy żywnościowej w ramach POPŻ, przy czym OPS wypełnia skierowanie cześć 5 A, natomiast osoba kwalifikowana do Pomocy żywnościowej wypełnia załącznik 5B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi i Ośrodek nie dysponuje aktualnym wywiadem środowiskowym. W sytuacji, gdy OPS udziela dzieciom Pomocy żywnościowej jedynie w formie posiłku, wówczas OPS przekazuje do OPL liste dzieci z rodzin uprawnionych do Pomocy w ramach POPŻ niezależnie od skierowania wydanego dla rodziny.
  • OPR/OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania Pomocy żywnościowej korzystając z zał. Nr 5 część B. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem zał nr 5 część A przekazywane są do właściwego ośrodka Pomocy społecznej, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania Pomocy. Oświadczenia o dochodach zał. Nr 5 część B przechowywane są we właściwym Ośrodku Pomocy Społecznej. OPS na ich podstawie wystawia skierowania, które są przekazywane do OPS/OPL lub listy osób zakwalifikowanych.
  • OPR i OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŹ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych. Załącznik nr 6 stosuje się wyłącznie do osob bezdomnych. Ponadto, w przypadku przekazywania Pomocy żywnościowej wyłącznie na podstawie otrzymanej z OPS listy osób zakwalifikowanych, OPS i OPL zobowiązane są posiadać podpisane przez osoby znajdujące się na tej liście oświadczenia, których wzór stanowi załącznik nr 7 do wytycznych.

 

W załącznikach 5-7 do Wytycznych zawarte są następujące dane dotyczące odbiorców końcowych pomocy żywnościowej:

  • imię i nazwisko,
  • dochód osoby/rodziny w odniesieniu do kryterium dochodowego określonego na podstawie art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 o Pomocy społecznej,
  • liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, wiek, przynależność do grupy docelowej Programu tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby innego pochodzenia, pozostałe osoby (nie dotyczy załącznika nr 6),
  • powody udzielenia Pomocy na podstawie art. 7 ustawy o Pomocy społecznej (nie dotyczy załącznika nr 6).

 

Administratorem danych osobowych odbiorców końcowych PO PŻ jest właściwy Ośrodek Pomocy Społecznej oraz właściwa OPR i/lub/ OPL bezpośrednio wydająca żywność.

Zgodnie z art. 13 oraz art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. o ochronie danych osobowych (RODO) administrator danych osobowych zobowiązany jest do poinformowania osoby, której dane dotyczą o ich przetwarzaniu.

W załącznikach 5-8 do Wytycznych zawarte są wzory klauzul informacyjnych dotyczących przetwarzania danych na potrzeby realizacji PO PŻ. Klauzule zobowiązane są stosować właściwe OPR/OPL.

 

Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Lublinie i jednostki podległe z terenu województwa lubelskiego przekazują artykuły spożywcze w postaci paczek żywnościowych oraz w postaci posiłków uczestnikom warsztatów kulinarnych. Wydawane artykuły spożywcze pochodzą z siedmiu grup towarowych:

  1. Artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany;

  2. Artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryz biały, kasza gryczana, herbatniki maślane;

  3. Artykuły mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający;

  4. Artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju;

  5. Cukier: cukier biały;

  6. Tłuszcze: olej rzepakowy;

  7. Dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.

 

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowegominimum kilka (tj. co najmniej trzy) rodzajów artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, przy czym zestaw produktów dla 1 osoby w całym Podprogramie 2019 powinien obejmować:

 

Lp.

Nazwa artykułu spożywczego

Liczba opakowań na osobę

Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l)

Ilość artykułu spożywczego na osobę (kg/l)

1.

Makaron jajeczny

9

0,5

4,5

2.

Ryż biały

3

1

3

3.

Herbatniki maślane

4

0,2

0,8

4.

Mleko UHT

7

1

7

5.

Ser podpuszczkowy dojrzewający

5

0,4

2,00

6.

Groszek z marchewką

8

0,4

3,2

7.

Fasola biała

8

0,4

3,2

8.

Koncentrat pomidorowy

7

0,16

1,12

9.

Powidła śliwkowe

6

0,3

1,8

10.

Gołąbki w sosie pomidorowym

2

0,85

1,7

11.

Filet z makreli w oleju

9

0,17

1,53

12.

Szynka drobiowa

9

0,3

2,7

13.

Cukier biały

4

1

4

14.

Olej rzepakowy

4

1

4

15.

Buraczki wiórki

3

0,35

1,05

16.

Makaron kukurydziany bezglutenowy

2

0,5

1,00

17.

Kasza gryczana

3

0,5

1,5

18.

Szynka wieprzowa mielona

6

0,3

1,8

19.

Pasztet wieprzowy

3

0,16

0,48

20.

Sok jabłkowy

4

1

4

 

Suma

 

 

50,38 kg

 

Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

 

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie
w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.

W przypadku gdy liczba uprawnionych do Pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2019, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednak niż do 80 % jego całkowitej ilości (tj. do ok. 40,3 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

Wydawanie artykułów spożywczych oraz realizowanie działań w ramach środków towarzyszących w ramach Podprogramu 2019 będzie się odbywało w okresie od grudnia 2029 do lipca 2020.

 

Osoby, które stwierdzą nieprawidłowości w realizacji programu pomocy żywnościowej mogą składać skargi:

  • w przypadku jednostek terenowych PKPS (tzw Organizacja Partnerska Lokalna) do Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Lublinie ul. Puchacza 8, 20-323 Lublin;
  • w przypadku Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Lublinie (tzw Organizacja Partnerska Regionalna) do Rady Naczelnej Polskiego Komitetu pomocy Społecznej ul. Wiejska 18/20,00-490 Warszawa;
  • lub bezpośrednio do Instytucji Zarządzającej – Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

 

Opracowano przez Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Lublinie ul. Puchacza 8, 20-323 Lublin, na podstawie Wytycznych Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla instytucji pośredniczącej i beneficjentów dotyczące działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019 z dnia 14 sierpnia 2019 r.