Program operacyjny "Pomoc żywnościowa 2014-2020"
POLSKI KOMITET POMOCY SPOŁECZNEJ
ZARZĄD OKRĘGOWY W LUBLINIE UCZESTNICZY W PROGRAMIE
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 (FEAD) – PODPROGRAM 2019
Pomocą żywnościową w ramach programu mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej (Dz.U z 2017 r. poz 1769, z późn zm) i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej i wynoszą:
►1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej
►1056 zł dla jednego członka rodziny
Podane kwoty są maksymalne, a ich przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy w postaci paczki żywnościowej lub gotowego posiłku. Od tej zasady nie ma żadnych odstępstw.
Każda osoba, która spełnia kryterium dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej i działań towarzyszących musi przedłożyć skierowanie z Miejskiego lub Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej (załącznik nr 5 do wytycznych MRPiPS).
- OPR i OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych.
- OPR i OPL uczestniczące w PO PŻ współpracują z OPS w gminach w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
- OPS-y będą wydawać osobom skierowania do otrzymania Pomocy żywnościowej lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorów końcowych.
- OPS-y będą wydawać osobom skierowania do otrzymania Pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób. Przy dokonywaniu kwalifikacji OPS-y powinny brać pod uwagę fakt korzystania z form Pomocy finansowej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania :Pomoc państwa w zakresie dożywiania: na lata 2014-2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter Pomocy z POPŹ. Ponadto powinny rozpowszechniać informacje o realizacji POPŹ i wskazywać najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych. Załącznik nr 5 do wytycznych stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania Pomocy żywnościowej w ramach POPŻ, przy czym OPS wypełnia skierowanie cześć 5 A, natomiast osoba kwalifikowana do Pomocy żywnościowej wypełnia załącznik 5B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi i Ośrodek nie dysponuje aktualnym wywiadem środowiskowym. W sytuacji, gdy OPS udziela dzieciom Pomocy żywnościowej jedynie w formie posiłku, wówczas OPS przekazuje do OPL liste dzieci z rodzin uprawnionych do Pomocy w ramach POPŻ niezależnie od skierowania wydanego dla rodziny.
- OPR/OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania Pomocy żywnościowej korzystając z zał. Nr 5 część B. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem zał nr 5 część A przekazywane są do właściwego ośrodka Pomocy społecznej, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania Pomocy. Oświadczenia o dochodach zał. Nr 5 część B przechowywane są we właściwym Ośrodku Pomocy Społecznej. OPS na ich podstawie wystawia skierowania, które są przekazywane do OPS/OPL lub listy osób zakwalifikowanych.
- OPR i OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŹ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych. Załącznik nr 6 stosuje się wyłącznie do osob bezdomnych. Ponadto, w przypadku przekazywania Pomocy żywnościowej wyłącznie na podstawie otrzymanej z OPS listy osób zakwalifikowanych, OPS i OPL zobowiązane są posiadać podpisane przez osoby znajdujące się na tej liście oświadczenia, których wzór stanowi załącznik nr 7 do wytycznych.
W załącznikach 5-7 do Wytycznych zawarte są następujące dane dotyczące odbiorców końcowych pomocy żywnościowej:
- imię i nazwisko,
- dochód osoby/rodziny w odniesieniu do kryterium dochodowego określonego na podstawie art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 o Pomocy społecznej,
- liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, wiek, przynależność do grupy docelowej Programu tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby innego pochodzenia, pozostałe osoby (nie dotyczy załącznika nr 6),
- powody udzielenia Pomocy na podstawie art. 7 ustawy o Pomocy społecznej (nie dotyczy załącznika nr 6).
Administratorem danych osobowych odbiorców końcowych PO PŻ jest właściwy Ośrodek Pomocy Społecznej oraz właściwa OPR i/lub/ OPL bezpośrednio wydająca żywność.
Zgodnie z art. 13 oraz art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. o ochronie danych osobowych (RODO) administrator danych osobowych zobowiązany jest do poinformowania osoby, której dane dotyczą o ich przetwarzaniu.
W załącznikach 5-8 do Wytycznych zawarte są wzory klauzul informacyjnych dotyczących przetwarzania danych na potrzeby realizacji PO PŻ. Klauzule zobowiązane są stosować właściwe OPR/OPL.
Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Lublinie i jednostki podległe z terenu województwa lubelskiego przekazują artykuły spożywcze w postaci paczek żywnościowych oraz w postaci posiłków uczestnikom warsztatów kulinarnych. Wydawane artykuły spożywcze pochodzą z siedmiu grup towarowych:
-
Artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany;
-
Artykuły skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryz biały, kasza gryczana, herbatniki maślane;
-
Artykuły mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający;
-
Artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju;
-
Cukier: cukier biały;
-
Tłuszcze: olej rzepakowy;
-
Dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej trzy) rodzajów artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, przy czym zestaw produktów dla 1 osoby w całym Podprogramie 2019 powinien obejmować:
Lp. |
Nazwa artykułu spożywczego |
Liczba opakowań na osobę |
Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l) |
Ilość artykułu spożywczego na osobę (kg/l) |
1. |
Makaron jajeczny |
9 |
0,5 |
4,5 |
2. |
Ryż biały |
3 |
1 |
3 |
3. |
Herbatniki maślane |
4 |
0,2 |
0,8 |
4. |
Mleko UHT |
7 |
1 |
7 |
5. |
Ser podpuszczkowy dojrzewający |
5 |
0,4 |
2,00 |
6. |
Groszek z marchewką |
8 |
0,4 |
3,2 |
7. |
Fasola biała |
8 |
0,4 |
3,2 |
8. |
Koncentrat pomidorowy |
7 |
0,16 |
1,12 |
9. |
Powidła śliwkowe |
6 |
0,3 |
1,8 |
10. |
Gołąbki w sosie pomidorowym |
2 |
0,85 |
1,7 |
11. |
Filet z makreli w oleju |
9 |
0,17 |
1,53 |
12. |
Szynka drobiowa |
9 |
0,3 |
2,7 |
13. |
Cukier biały |
4 |
1 |
4 |
14. |
Olej rzepakowy |
4 |
1 |
4 |
15. |
Buraczki wiórki |
3 |
0,35 |
1,05 |
16. |
Makaron kukurydziany bezglutenowy |
2 |
0,5 |
1,00 |
17. |
Kasza gryczana |
3 |
0,5 |
1,5 |
18. |
Szynka wieprzowa mielona |
6 |
0,3 |
1,8 |
19. |
Pasztet wieprzowy |
3 |
0,16 |
0,48 |
20. |
Sok jabłkowy |
4 |
1 |
4 |
|
Suma |
|
|
50,38 kg |
Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie
w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2019.
W przypadku gdy liczba uprawnionych do Pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2019, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednak niż do 80 % jego całkowitej ilości (tj. do ok. 40,3 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
Wydawanie artykułów spożywczych oraz realizowanie działań w ramach środków towarzyszących w ramach Podprogramu 2019 będzie się odbywało w okresie od grudnia 2029 do lipca 2020.
Osoby, które stwierdzą nieprawidłowości w realizacji programu pomocy żywnościowej mogą składać skargi:
- w przypadku jednostek terenowych PKPS (tzw Organizacja Partnerska Lokalna) do Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Lublinie ul. Puchacza 8, 20-323 Lublin;
- w przypadku Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Lublinie (tzw Organizacja Partnerska Regionalna) do Rady Naczelnej Polskiego Komitetu pomocy Społecznej ul. Wiejska 18/20,00-490 Warszawa;
- lub bezpośrednio do Instytucji Zarządzającej – Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Opracowano przez Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Lublinie ul. Puchacza 8, 20-323 Lublin, na podstawie Wytycznych Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla instytucji pośredniczącej i beneficjentów dotyczące działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019 z dnia 14 sierpnia 2019 r.